Wat zijn de trainingsbehoeften van mijn hond?

We beschouwen lichaamsbeweging vaak alleen als een gezondheidsprobleem, maar het heeft ook aanzienlijke dagelijkse effecten op het gedrag van een hond. Honden – vooral puppy’s en jonge honden – hebben veel energie, en als ze niet de kans krijgen om het te verbranden, is vaak destructief gedrag het gevolg.

Als u geïrriteerd bent door de gaten die uw hond heeft gegraven, hoofdpijn heeft van het blaffen en kussens moet vervangen die tot pluisjes zijn versnipperd, krijgt uw hond waarschijnlijk niet genoeg beweging.

Deze gedragsproblemen zorgen ervoor dat veel mensen hun honden naar het asiel brengen, ook al zijn het problemen die makkelijk te voorkomen zijn. Kent u die “gratis naar een goed huis, hond heeft ruimte nodig” advertenties? Ze worden meestal geplaatst door mensen die een hond niet alleen ruimte geven, maar ook niet de voldoende inspanning geven die een hond nodig heeft.

Helaas denken sommige mensen niet genoeg na over lichaamsbeweging bij het selecteren van een ras, en kiezen ze een hond die meer nodig heeft dan ze willen of waar ze tijd voor hebben.

Hoeveel beweging heeft mijn hond nodig?

De hoeveelheid beweging die “voldoende” is, hangt af van de leeftijd, het ras en de gezondheid van uw hond.

Een Ierse Terrier-puppy van tien maanden heeft meer nodig dan een vijfjarige Whippet. Een jachthond heeft korte uitbarstingen van activiteit nodig; waakhonden hebben niet zoveel overall nodig als sportrassen die graag de hele dag jagen.

Zelfs binnen een ras varieert de behoefte. Een zeer energieke Golden Retriever van acht jaar kan gemakkelijk meer beweging nodig hebben dan een rustige Golden Retriever van drie jaar. En geriatrische honden moeten nog steeds wandelen – alleen kortere dan ze vroeger leuk vonden.

Over het algemeen zal een aangelijnde wandeling rond het blok niet voldoende zijn. De meeste honden hebben 30 tot 60 minuten lichamelijke activiteit per dag nodig. Je hondenvriend heeft genoeg nodig om te voorkomen dat ze vertraagd worden tegen de tijd dat je stopt.

Enkele algemene richtlijnen om uw hond voldoende te laten bewegen:

  • Actieve rassen hebben de meeste dagen van de week minimaal 30 minuten zware aerobe training nodig, bij voorkeur dagelijks.
  • Niet alle speelgoed- of kleine rassen krijgen voldoende beweging in huis, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Mopshonden zijn bijvoorbeeld vatbaar voor obesitas en hebben veel meer activiteit nodig dan ze normaal krijgen.
  • Het is niet veilig om bij extreem warm of koud weer naar buiten te gaan. Blijf in zulke periodes binnen en leer trucjes om de geest van uw hond te betrekken, gooi met speelgoed of ren samen de trap op en af.
  • Bij goede lichaamsbeweging worden zowel mentale als fysieke spieren gebruikt. Als u bijvoorbeeld een nieuw wandelpad verkent, worden zowel de geest van uw hond als het lichaam betrokken.
  • Leef volgens de filosofie dat een vermoeide hond een goede hond is.

Waar kun je trainen met je hond

(Picture Credit: Matt Mawson/Getty Images)

Net als mensen genieten de meeste honden van zowel vertrouwdheid als een beetje variatie in hun trainingsroutines.

  • Veel honden leren tijdens wandelingen de buurt kennen en kijken graag naar hun favoriete plekjes.
  • Hondenparken zijn populaire plekken om los te rennen en te ravotten met andere honden, en dat is precies wat de meeste honden nodig hebben. Niet alle honden kunnen echter lekker met anderen spelen. Als uw hond andere honden niet leuk vindt, is het hondenpark zeker niet de plek voor hen.
  • Hondenopvang kan zowel hun geest als lichaam stimuleren. Honden moeten versleten en heerlijk gelukkig thuiskomen van de kinderopvang.

De risico's van te weinig beweging

Inactieve honden zijn vaak honden met overgewicht en, net als bij mensen, brengt dat tal van gezondheidsrisico’s met zich mee.

Obesitas draagt bij aan het risico van een hond op diabetes, luchtwegaandoeningen en hartaandoeningen. Het verergert veel voorkomende orthopedische problemen zoals heupdysplasie en artritis. Obesitas kan gewrichten, ligamenten en pezen belasten.

Geriatrische honden hebben het vaak al moeilijk genoeg om op te staan zonder het extra probleem van het tillen van overtollige kilo’s.

Hoe zorg jij ervoor dat je hond voldoende beweegt? Heb je een speciale trainingsroutine met jouw hond? Laat het ons weten in de reacties hieronder!