Wat te verwachten van een volwassen hond

Honden en mensen zijn heel verschillend, maar dit hebben ze gemeen: de puberteit is vaak een moeilijke periode.

 

Net als mensen pubers verkennen honden in de puberteit hun wereld en testen ze hun eigen mogelijkheden op manieren die je niet altijd leuk zult vinden. Wees er op voorbereid dat uw pup avontuurlijke stappen zal gaan maken, zoals: Wat is er aan de andere kant van het hek? Kan ik die andere honden commanderen? Kan ik die eend vangen? Wie is die leuke Collie?

 

Al deze volwassen avonturen kunnen vermoeiend zijn voor de baasjes; in feite zijn de meeste honden die in asiels worden achtergelaten tussen de acht en 18 maanden oud, op het hoogtepunt van het volwassen worden.

 

Het goede nieuws is dat de pubertijd bij honden veel sneller voorbij gaat dan bij mensen. En als u zich houdt aan de richtlijnen die u door de puppytijd heen loodsten, en aan enkele nieuwe richtlijnen speciaal voor pubers, kunt u van uw hond blijven genieten en de basis leggen voor een gelukkig leven samen.

Wat bepaalt de adolescente fase van een hond?

puber honden verschillen niet zoveel van tienermensen, tenminste wat hun houding betreft; ze zijn hyper, onoplettend, ergerlijk, gedreven door hormonen als ze niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, tenminste maar ondanks alles op de een of andere manier toch ontzettend lief.

 

Tenminste, meestal…

 

Tijdens de puberteit, zal uw hond:

  • Meer geïnteresseerd raken in de grote, wilde wereld dan in jou. Een hond die ooit vrolijk naar u toe sprong als u riep, kan plotseling doof worden voor het commando “kom”.
  • Veel energie hebben en veel beweging nodig hebben.
  • Geslachtsrijp worden. Reuen kunnen over hekken springen en op zoek gaan naar de dames, en ze kunnen in huis markeren om hun territorium op te eisen. Vrouwtjes zullen merken dat ze beschikbaar zijn voor de mannen. Beide kunnen agressief worden tegen andere honden van hetzelfde geslacht. Dit is een van de vele redenen waarom u uw hond moet steriliseren of castreren.
  • Vergeten commando’s en hebben een zeer korte aandachtsspanne. Het kan zijn dat uw pup u aankijkt alsof u een marsmannetje spreekt wanneer u hem een commando geeft dat hij vorige week nog achterstevoren kende.
  • Mogelijk wordt hij verlegen of bang van dingen die hij een paar weken eerder nog gewoon deed. Dwing uw hond niet om iets te confronteren waar hij bang voor is, maar vertroetel – en beloon – zijn angsten ook niet.
  • Bereiken hun volwassen hoogte, maar zijn een beetje onhandig en slungelig.
  • Hun katoenen puppy vacht verliezen.

Gedragstips en dingen om in gedachten te houden

Houd uw puberende hond in een afgeschermd, puppy-proof deel van het huis als iemand hem niet in de gaten kan houden, want pubers zijn vaak kauwmachines. Zorg ervoor dat ze ook genoeg tijd krijgen om rond te hangen en een band op te bouwen met het gezin.

 

Een vermoeide hond is een goed opgevoede hond. Uw puber heeft waarschijnlijk energie te verbranden, dus geef hem voldoende beweging. Vermijd rennen en springen op harde oppervlakken, zoals beton – de botten en gewrichten van uw hond zijn nog in ontwikkeling, en de impact kan ze pijn doen.

 

Houd trainingssessies kort en leuk, gebruik traktaties en speelgoed, en wees bereid om een paar stappen terug te gaan om dingen te oefenen die ze eerder hebben geleerd. Uw puberpup heeft een zeer korte aandachtsspanne.

 

Wees kalm maar consequent als het om huisregels gaat. Uw hond leert de hele tijd van u, of u dat nu wilt of niet. Geef een commando alleen als u het meent, en dring er vriendelijk op aan dat hij gehoorzaamt.

 

Schrijf u in voor een andere gehoorzaamheidscursus. De begeleiding van een goede trainer zal u helpen de puberteit door te komen, net als de steun van andere mensen die in hetzelfde schuitje zitten met hun “puberende” honden. Bekijk op onze interactieve map de hondenscholen bij u in de buurt!

 

Net als bij mensen is de puberteit een tumultueuze periode in het leven van een hond. Maar als je de fase begrijpt en weet hoe je ermee om moet gaan, zul je blijven genieten van je pup en er aan de andere kant uitkomen met een geweldige volwassen hond.

 

Heb jij thuis te maken met een puberende hond? Heb je tips om ze gelukkig en goed opgevoed te houden? Laat het ons weten in de reacties hieronder!