Bekijk de hondenscholen in Nederland

Er is natuurlijk niks leukers dan samen trainen met je viervoeter. De hond kan hier al zijn energie kwijt en het versterkt ook nog eens de band tussen jou als baasje. Dogtips heeft voor jou een grote verzameling aan hondenscholen door heel het land. Handig, want zo kun jij gemakkelijk kijken welke hondenschool bij jou in de buurt allemaal actief zijn.

Ontdek de hondenscholen bij jouw in de buurt

Krijg snel inzichtelijk welke hondenscholen er bij jou in de buurt zijn met onze interactieve map. In de map vind je de naam, adres, telefoonnummer en indien aanwezig ook de website van de Hondenschool. De map bevat niet alle hondenscholen in Nederland, maar bevat alle hondenscholen welke zich bij ons hebben aangemeld of welke wij handmatig hebben gevonden. De map wordt daarom continu bijgewerkt. 

Filter op

Wat is een hondenschool?

Een honden gehoorzaamheidsschool is een instelling die huisdieren (vooral honden) traint in correct gedrag. Wanneer puppy’s jong zijn en in de eerste stadia van hun leven verkeren, worden zij vaak door hun eigenaars naar een hondenschool gebracht. De training vindt meestal plaats in kleine groepen. Naast het trainen van huisdieren zelf, leren hondenscholen eigenaren van huisdieren ook hoe ze hun huisdieren zelf kunnen trainen, prijzen en straffen. Scholen kunnen lesgeven op verschillende niveaus, variërend van de basis voor puppies tot meer gevorderd voor honden op wedstrijdniveau. De meeste trainingen op scholen zijn echter gericht op het laten luisteren van honden door middel van basiscommando’s zoals zit, blijf, ga liggen.

De prijzen van een hondenschool kan variëren afhankelijk van de locatie, leeftijd van de hond, en de hoeveelheid van de opleiding van een hond nodig heeft. Bijvoorbeeld, groepstraining of klassikale training kan overal tussen de €40-€125 per klas kosten, terwijl prive-training, die kan plaatsvinden in het huis van de eigenaren of trainers plaatsen van bedrijven, kan tussen de €30-€100 per keer kosten. Honden hebben meestal 6-8 sessies nodig. De kosten van de training kunnen ook variëren afhankelijk van de leeftijd van de hond; het trainen van een volwassen hond zal meer kosten dan het trainen van een puppy. Een trainer kan ook kleine extra kosten in rekening brengen, zoals trainingssnoepjes of een riem/halsband.

Waarom trainen bij een hondenschool?

Het kan moeilijk zijn om met een hond om te gaan die zich misdraagt. Ongeacht of je over het algemeen een brave hond hebt die nog wat manieren moet leren, of een hond die regelmatig in de problemen komt en wat algemene etiquette en begeleiding nodig heeft, er zijn vele andere redenen waarom je hond baat zou hebben bij gehoorzaamheidstraining.

 

Statistieken tonen aan dat eigenaars met gedragsgezonde huisdieren meer voldoening halen uit hun hond en een sterkere band met hen hebben. Met een hond die goed getraind, gehoorzaam, blij, ontspannen, ontvankelijk en voor jezelf gemakkelijk te hanteren is, zul je meer plezier beleven aan hondenbezit en als gevolg daarvan meer geneigd zijn tot een hechte band met je hond.

 

Hondenscholen leren basiscommando’s (bv. zit, laat vallen, blijf), die je in staat stellen je hond gemakkelijker te beheersen. Beter management betekent dat ze gemakkelijk onder controle te houden zijn en meer deel gaan uitmaken van het gezin en evenementen, in plaats van oncontroleerbaar te zijn, zich te misdragen en thuis gelaten te moeten worden of zelf opgesloten te moeten worden van het feest. Eenvoudige dingen zoals je hond beleefd begroeten, terugkomen wanneer hij wordt geroepen of veilig en beheerst aan de lijn lopen, zijn wenselijke basisgedragingen die tijdens gehoorzaamheidscursussen worden aangeleerd.

 

Socialisatie is ook een zeer belangrijk aspect van het leven van een hond. Leren hoe te reageren op andere honden, en wat acceptabel en niet acceptabel is in hondentaal is zijn essentiële levenslessen die ze moeten begrijpen en weten als ze met andere honden willen omgaan. Als je hond niet veel buiten komt (met familie en vrienden, of naar evenementen enz.) is dit nog steeds belangrijk. Je hond zal andere honden tegenkomen bij alledaagse gelegenheden zoals wandelingen, afspraken bij de dierenarts en als hij naar een kennel of pension gaat.

 

Een goed getrainde hond, onder toezicht, is veiliger in de buurt van familie en vrienden, en vormt een kleiner risico voor zichzelf dan een oncontroleerbare hond. Maar vergeet niet dat dieren uiteindelijk dieren blijven, en dieren zijn soms onvoorspelbaar. Een hond die terugkomt wanneer hij wordt geroepen, in gevaarlijke situaties (bv. wanneer hij door een auto zou kunnen worden aangereden), heeft een duidelijk positief effect op zijn eigen welzijn.

 

Wat kan ik leren bij een hondenschool?

Op een hondenschool leer je een aantal essentiële commando’s en technieken die van je hond een blije kameraad kan maken en die het leven gemakkelijker maken.

 

Beginnerslessen leren je hond meestal hoe de hond moet:

  • Zit, blijf, ga liggen, en rol om.
  • Niet aan de lijn te trekken tijdens het wandelen.
  • Niet op andere honden of mensen te springen.
  • Niet te kauwen op meubels.
  • Te komen als hij wordt geroepen.
  • Socialiseren met nieuwe mensen en plaatsen

Socialisatie met andere honden, maar ook met mensen, is een uiterst belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een hond tot een positief lid van het gezin en een goede burger van de samenleving.

Hoe vind je een geschikte hondenschool?

Zodra je hebt besloten om je samen met de hond in te schrijven in een Hondenschool, begin dan met het zoeken naar de geschikte persoon.

Mond-tot-mond aanbevelingen kunnen helpen. Vraag je dierenarts, de plaatselijke dierenziekenhuis, dierenwinkel, trimsalon, of mensen in je plaatselijke hondenpark waar zij naar toe gaan.

Je kunt ook meer onderzoek doen online en via de honden opleiding club van de stad. Clubs zijn geweldig omdat ze veel instructeurs hebben, waardoor het een goede manier is om de beste voor jouw hond te vinden.

 

Om je opties te beperken, overweeg deze vragen:

 

  • Hebben ze de juiste referenties? Vraag of ze Certified Professional Dog Trainer-Knowledge Assessed (CPDT-KA) zijn.
  • Hoe lang bestaan ze al? Hebben ze op zijn minst een paar jaar ervaring
  • Zijn ze geschikt voor u? Heb je een goede verstandhouding met het personeel? Zijn ze professioneel?
  • Kunt u een les bijwonen zonder uw pup? Zo ja, let dan op welke methodes ze gebruiken, of ze rustig zijn of schreeuwen, en of de honden en baasjes gelukkig lijken.