
Hoe lang zijn honden zwanger, en wat gebeurt er tijdens de zwangerschap?
Honden zijn ongeveer 63 dagen of negen weken drachtig, hoewel dit met een paar dagen kan verschillen, afhankelijk van verschillende factoren. Een dierenarts kan tests uitvoeren om nauwkeuriger te bepalen hoe ver de dracht gevorderd is en wanneer de hond zal bevallen.
Net als bij mensen verdelen we de draagtijd van de hond in drie trimesters, die elk ongeveer 21 dagen duren.
Hoewel er enkele uiterlijke tekenen van zwangerschap bij honden zijn, is het moeilijk om zonder diergeneeskundig onderzoek vast te stellen of een hond zwanger is, vooral in het beginstadium, omdat er veel medische problemen zijn die leiden tot symptomen die lijken op de symptomen die tijdens de zwangerschap optreden.
Dit is wat u moet weten over de zwangerschap van honden.
De dracht- en weeënperiode van de hond

Om een teefje zwanger te laten worden, moet ze eerst loops worden.
Bij honden die niet gesteriliseerd zijn, gebeurt dit ongeveer om de zes maanden, en de loopsheidscyclus duurt 18 tot 21 dagen. Een teef is vanaf ongeveer negen dagen in de loopsheid ontvankelijk voor een reu en kan in de loop van de volgende drie tot elf dagen op elk moment zwanger worden.
Fokkers houden deze cycli bij en voeren tests uit om het optimale fokmoment te bepalen.
Wanneer een hond drachtig wordt, beginnen de embryo’s zich rond dag zeven door de baarmoederhoorn te verplaatsen. Op dag 16 nestelen de embryo’s zich in het baarmoederslijmvlies, en op dag 22 beginnen de foetussen zich te vormen.
Vanaf ongeveer dag 28 tot dag 30 kan de dierenarts met een echografie de hartslag van de foetussen zien.
De oogleden van de pups beginnen zich rond dag 32 te vormen. De tenen vormen zich rond dag 35, de klauwen komen rond dag 40, en de vacht en het skelet komen rond dag 45.
Na dag 50 kan een dierenarts een röntgenfoto maken om het skelet van de pups te bekijken en een nauwkeurige schatting te maken van het aantal pups in het nest.
Rond dag 58 moeten de pups volledig gevormd zijn.
Moederhond zoekt een nest en gaat bevallen
De moederhond zal op zoek gaan naar een nestplaats en bevallen zodra de pups volledig gevormd zijn. De bevalling zou in de komende drie tot vier dagen moeten beginnen.
De bevalling verloopt in drie fasen en een dierenarts of iemand met ervaring moet toezicht houden, omdat er complicaties kunnen optreden.
De eerste fase van de bevalling duurt ongeveer twaalf tot 24 uur. In deze tijd beginnen de weeën in de baarmoeder, maar het kan zijn dat er nog geen uiterlijke tekenen van weeën zijn. De moeder kan onrustig lijken, weigeren te eten, overgeven, hijgen of andere tekenen vertonen dat de bevalling is begonnen.
De moederhond baart haar pups tijdens de tweede fase van de bevalling, die tot 24 uur kan duren. Gewoonlijk werpt de moederhond elke 30 tot 60 minuten een pup, maar het zou niet meer dan twee uur per keer mogen duren. Het is nuttig om op de röntgenfoto’s van de dierenarts te vertrouwen om het aantal verwachte pups te weten, zodat duidelijk is wanneer de tweede fase voltooid is.
De derde fase van de bevalling vindt plaats wanneer de placenta verschijnt, en deze zal waarschijnlijk rond dezelfde tijd als de tweede fase plaatsvinden. De derde fase is voltooid wanneer de laatste placenta’s zijn afgeleverd, en deze zou kort na de tweede fase moeten zijn voltooid.
Vroege Symptomen van Hondenzwangerschap

In het beginstadium van de dracht van een hond zijn er weinig uiterlijke tekenen. U kunt wel wat gewichtstoename zien, maar er zijn verschillende redenen waarom een hond kan aankomen die niets met de zwangerschap te maken hebben.
Merkbare symptomen van de zwangerschap treden meestal pas op in de derde of vierde week. In deze periode hebben sommige honden last van ochtendmisselijkheid, vermoeidheid of gebrek aan eetlust.
Ook hier geldt dat andere medische aandoeningen soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken, dus het is belangrijk een dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw hond drachtig is. Honden die braken als gevolg van de dracht moeten kleine maaltijden krijgen gedurende de dag, in plaats van twee grotere maaltijden.
Tussen de 25e en 28e dag van de dracht kan een dierenarts de buik voelen om vast te stellen of er pups op komst zijn. Alleen een professionele dierenarts mag dit doen. Als u zelf probeert te voelen of er pups op komst zijn, kunt u de foetussen beschadigen of een miskraam veroorzaken.
Latere Symptomen van Hondenzwangerschap
Rond dag 40 zal de buik beginnen uit te zetten.
De tepels kunnen donkerder worden en beginnen op te zwellen. Het is normaal dat er wat melkachtig vocht uit de tepels komt, en dat hoeft u niet te verontrusten. U kunt uw dierenarts raadplegen als u iets vreemds ziet.
Tijdens de laatste fasen van de zwangerschap kan de buik gaan schommelen als de moederhond loopt. Ongeveer twee weken voor de bevalling kunt u de pups waarschijnlijk zien en voelen bewegen in de buik van de moeder.
Voor iemand die geen professional is of geen ervaring heeft met drachtige honden, kunnen de symptomen van zwangerschap verward worden met andere aandoeningen, zelfs in de latere stadia. Uw dierenarts kan verschillende tests uitvoeren om zeker te weten of uw hond drachtig is, en u moet vertrouwen op hun professionele medische advies.
Veterinaire testen om te zien of een hond zwanger is

Omdat de symptomen van een drachtige hond kunnen lijken op de symptomen van andere medische aandoeningen, is het belangrijk uw dierenarts een diagnose te laten stellen als u vermoedt dat uw hond drachtig is.
Uw dierenarts zal in verschillende stadia van de zwangerschap een aantal tests uitvoeren en u advies geven over de verzorging en voeding van uw drachtige hond.
Het is belangrijk om te weten dat veel medicijnen en supplementen niet worden aanbevolen voor drachtige honden en schadelijk kunnen zijn voor puppy’s, dus zorg ervoor dat uw dierenarts op de hoogte is van alles wat u uw hond regelmatig geeft, zodat hij u kan laten weten wat veilig is.
Rond dag 28 van de dracht kan uw dierenarts buikkloppingen verrichten om te zien of uw hond drachtig is, en hij kan u laten zien hoe u zelf kunt voelen. U moet dit niet op eigen houtje proberen, want u kunt de foetussen gemakkelijk beschadigen of een miskraam veroorzaken.
In deze periode voelen de foetussen aan als kleine golfballetjes of druiven.
Tussen dag 28 en 35 kan uw dierenarts een echografie maken en de hartslag van de pups vaststellen. Hij kan schatten hoeveel pups hij in het nest kan verwachten, maar hij zal een nauwkeuriger schatting kunnen geven als hij later in de zwangerschap een röntgenfoto kan maken.
Na ongeveer dag 30 kan uw dierenarts uw hond een bloedtest geven om het hormoon relaxine op te sporen. Het lichaam van de hond geeft dit hormoon alleen af tijdens de dracht, dus als u het aantreft, weet u dat uw hond drachtig is.
Pas rond dag 45 tot 55 kan de dierenarts een röntgenfoto maken om de skeletten van de pups te bekijken en de nestgrootte nauwkeurig te bepalen. Hoe dichter bij het einde van de dracht, hoe nauwkeuriger de telling zal zijn.
Het voorkomen van zwangerschap bij de hond

Als u een vrouwelijke hond heeft en u wilt niet dat ze zwanger wordt, dan moet u haar zo snel mogelijk laten steriliseren nadat ze geslachtsrijp is geworden. Uw dierenarts kan u helpen bij het bepalen van het juiste moment om deze ingreep te laten doen.
Als u absoluut tegen castratie bent, moet u maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat uw vrouwelijke hond niet in contact komt met ongecastreerde mannelijke honden. Dit houdt in dat u een veilige binnenplaats moet hebben, waakzaam moet zijn in situaties waar andere honden aanwezig zijn, en waakzaam moet blijven gedurende de rest van het geslachtsrijpe leven van uw hond.
U moet vooral oppassen tijdens de loopsheid van uw hond, omdat haar geur reuen aantrekt en ze in die periode ontvankelijk zal zijn.
Het voorkomen van hondenzwangerschappen is belangrijk, omdat elk jaar enkele honderdduizenden asielhonden worden geëuthanaseerd, en het toevoegen van puppies aan de huisdierenpopulatie dat aantal alleen maar doet toenemen. Zelfs als u weet dat u voor alle pups van uw hond een tehuis kunt vinden, dan nog blijven er meerdere asielhonden over die geen kans hebben op een liefdevol thuis.
Houd hier rekening mee bij het nemen van een beslissing over het al dan niet zwanger laten worden van uw hond.
Heeft u ooit voor een drachtige hond gezorgd? Heeft u tips? Laat het ons weten in de reacties hieronder!