Hoe koel je een hond af: 6 makkelijke manieren

Als de temperatuur stijgt, kunnen honden gemakkelijk oververhit raken. Het afkoelen van een hond is misschien iets waar je aan denkt in de extreme hitte van de zomer, maar het is belangrijke EHBO-informatie die je het hele jaar door bij de hand moet hebben. Weten hoe u een hond moet afkoelen, kan van pas komen als u naar een warmer klimaat reist of als uw hond van binnen oververhit raakt tijdens activiteiten in de wintermaanden.

Wist u dat uw hond een zonnesteek kan krijgen? Weten hoe je een hond moet afkoelen, kan het leven van je huisdier echt redden!

Voordat ik het heb over mijn 6 manieren om een hond een hond te koelen, is het belangrijk dat je de tekenen kent dat je hond oververhit raakt. Dingen om naar te zoeken zijn onder meer:

  • overmatig hijgen
  • ineenstorting
  • braken
  • helder rood tandvlees
  • Sloomheid
  • vertraagde responstijd
  • snelle hartslag

Als uw hond oververhit is, zal zijn lichaamstemperatuur hoger zijn dan 103˚ Fahrenheit. Wanneer de lichaamstemperatuur van uw hond tot 106 to Fahrenheit of hoger stijgt, loopt hij een groot risico op een zonnesteek.

Een drastische stijging van de lichaamstemperatuur belast het lichaamssysteem van uw huisdier terwijl ze vechten om zichzelf af te koelen. Net als oververhitting belast een zonnesteek het lichaam van uw hond. Het belast het lichaam echter tot een punt waarop de organen een aanzienlijk risico lopen volledig uit te schakelen.

Leren hoe je een hond kunt afkoelen, is een belangrijk onderdeel van de noodzakelijke EHBO-kennis die elke huisdiereneigenaar zou moeten hebben. Deze tips helpen u om uw hond op een veilige en efficiënte manier af te koelen.

1. Natte handdoek op onderbuik

Een van de gemakkelijkste manieren om uw hond af te koelen als hij oververhit is, is door een handdoek te nemen en deze in koud water te laten weken. Leg de natte handdoek op de onderbuik van uw hond en probeer zijn binnenkant van de dijen te bedekken om de afkoeling te versnellen door zijn dijbeenslagader af te koelen. Gebruik een dunne handdoek om te voorkomen dat deze de lichaamswarmte van uw hond vasthoudt. Houd twee handdoeken bij de hand, zodat u deze kunt verwisselen voor de koele handdoek als er een opwarmt.

2. Douche in lauw water

Als uw hond nog kan staan / lopen, kunt u hem onder de douche zetten. Gebruik de douchekop om lauw water over het hele lichaam van uw hond te sproeien of gebruik een kopje om water over hem heen te gieten.

Gebruik GEEN koud water, omdat dit het systeem van uw hond kan schokken en ernstigere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Als je buiten bent en in de buurt van een zoetwaterbron, kun je je pup een bad geven in een meer, rivier of beek.

3. Koelere omgeving

Het is duidelijk dat het verplaatsen van uw hond naar een koelere omgeving een van de beste manieren is om zijn lichaamstemperatuur snel te verlagen. Als je buiten in de hitte bent, breng je hond dan naar een koelere omgeving. Leg hem indien mogelijk op een koele vloer, zoals tegels, linoleum of houten vloeren.

Als je een kelder of een kelder hebt, breng je hond dan naar beneden en laat hem op het koele beton liggen. Als u toegang heeft tot een ruimte met airconditioning, breng dan uw hond daarheen. Laat hem niet direct voor de airconditioner liggen, want dat kan zijn lichaam te snel afkoelen.

4. Gebruik een ventilator of draagbare airconditioner

Door een briesje te creëren met behulp van een ventilator, wordt de lucht in de kamer verplaatst en wordt de algehele temperatuur verlaagd. Richt de ventilator niet rechtstreeks op zijn gezicht, anders kan hij overtollige lucht inslikken terwijl hij hijgt. Hoewel het zeldzaam is, kan dit leiden tot gevaarlijke gezondheidscomplicaties.

Als u toegang heeft tot een draagbare AC-unit, breng deze dan naar de kamer waar uw hond ligt. Houd de deur gesloten om de temperatuur in de kamer sneller te laten dalen. Je kunt ook een blok ijs voor een ventilator plaatsen om een doe-het-zelf draagbare airconditioner te maken.

5. Bevroren lekkernijen

Uw hond een bevroren traktatie serveren is een van de gemakkelijkste manieren om hem af te koelen. Ze zijn gemakkelijk en betaalbaar te maken. Je kunt al beginnen met een snoepje te laten invriezen in ijsblokjes. 

6. Koelvesten

Preventie is altijd het beste medicijn, en koelvesten zijn een gemakkelijke manier om oververhitting bij honden te voorkomen. Koelvesten zijn gemaakt van drie lagen: de buitenste lagen zijn gemaakt van stoffen materiaal en een binnenste laag die water gebruikt dat is opgeslagen in een reservoir om het lichaam van Fido koel te houden.

Deze vesten werken ook om de lichaamstemperatuur van uw hond te verlagen door warmte te reflecteren en verdamping te bevorderen. Koelvesten voor honden zijn een goede optie om oververhitting te voorkomen, omdat ze opnieuw kunnen worden natgemaakt terwijl u weg bent, zodat ze langer werkende verkoelende effecten kunnen hebben.

Dit is de lijst met de 6 meest effectieve manieren om een hond af te koelen. Onthoud gewoon dat uw hond binnen enkele minuten van oververhitting naar een hitteberoerte kan gaan. U moet snel handelen om uw hond koel te houden als het kwik stijgt.