Dit is waarom je een oudere hond moet adopteren?

Denkt u erover om een hond te adopteren? Er zijn veel dingen te overwegen als het gaat om adoptie, een daarvan is de leeftijd van uw potentiële nieuwe gezinslid.

Wanneer we beginnen na te denken over het opnemen van een hond in ons gezin en huis, denken we vaak aan het adopteren van een puppy. Maar er zijn vele redenen om tegen de stroom in te gaan en een oudere hond te adopteren. In feite kan het een bevredigende en levensveranderende ervaring zijn voor degenen die het doen.

Ten eerste, moet je weten wat een oude hond een “senior” maakt. Meestal hangt het meer af van het ras en de grootte van een hond. Een kleinere hond zal meestal een langere levensduur hebben dan een grotere.

In feite kan een groot ras als de Duitse Dog op de leeftijd van vijf jaar al als senior worden beschouwd. Zeven jaar is ongeveer de leeftijd waarop een hond in de meeste gevallen als senior wordt beschouwd, maar er is veel variatie.

Wanneer gezinnen naar asielen of kennels gaan om een nieuw gezinslid te adopteren, gaan ze meestal meteen naar de puppies kijken. Hierdoor worden senior honden helaas over het hoofd gezien, en kunnen ze mogelijk hun laatste jaren in het asiel doorbrengen.

Sommigen denken misschien dat oudere honden in asielen zitten omdat ze zich misdragen hebben of moeilijk te hanteren zijn. Maar dit stereotype is gewoon niet waar.

Er zijn vele redenen en omstandigheden waarom senior honden in asielen terecht komen – van het onfortuinlijke overlijden van hun vorige baasje, tot situaties als financiële problemen of ouders die verhuizen naar een plek waar hun huisdieren niet mee naartoe mogen. Meestal komt het erop neer dat het voor een ouder moeilijk of ongemakkelijk is om voor zijn hond te zorgen.

Zelfs dan hebben oudere honden nog veel liefde te bieden aan gezinnen die op zoek zijn naar een adoptie.

Waarom zou u een oudere hond adopteren?

Hoe schattig en speels puppy’s ook zijn, ze hebben veel aandacht en zorg nodig. Je hebt met een puppy onder andere te maken met tandjes krijgen en zindelijkheidstraining, terwijl ze de wereld om zich heen op een destructieve manier ontdekken.

 

De meeste oudere honden zijn al lang genoeg zindelijk en hebben niet zo veel training nodig als een jonge pup.

 

Oudere honden hebben al een eigen persoonlijkheid. Ze zijn minder temperamentvol dan hun jongere tegenhangers, en kunnen zich dus gemakkelijk aanpassen aan uw levensstijl en huis.

 

Je weet ook precies wat je krijgt als je een oudere hond adopteert. Als het aankomt op het adopteren van puppies, weet je nooit precies waar ze in zullen uitgroeien. Met oudere honden die al volledig volwassen zijn, weet je precies hoe ze zullen zijn voor de rest van de tijd die je met hen hebt.

 

Oudere honden zijn over het algemeen ook onafhankelijker en hebben niet altijd uw onverdeelde aandacht nodig. Als puppies niet de aandacht krijgen die ze willen, gaan ze meestal op zoek naar dingen waar ze aan kunnen knagen om de tijd te doden – dat zijn vaak je schoenen of toiletpapier.

 

Maar oudere honden kunnen zichzelf meestal wel vermaken door een dutje te doen of met hun speelgoed te spelen.

Dingen om te overwegen bij het adopteren van een oudere hond

Toch zijn er een paar dingen die je moet overwegen bij het adopteren van een senior hond.

 

Het eerste wat je in gedachten moet houden is hun gezondheid. Hoe ouder we worden, hoe meer we op onze gezondheid moeten letten. Dit geldt ook voor senior honden.

 

Dit kan leiden tot talrijke bezoeken aan de dierenarts. Zorg ervoor dat u financieel stabiel bent en deze gebeurtenissen aankunt. Zelfs als u een oudere hond met een blakende gezondheid mee naar huis neemt, kunnen ze toch ziek worden, afhankelijk van hoe oud ze zijn.

 

Een ander punt om te overwegen zijn gedragsproblemen. Ze kunnen in hun vorige leven slechte gewoonten hebben aangeleerd, zoals kauwen op dingen waar ze niet op mogen kauwen of vuilnis surfen. Het is moeilijk om een slechte gewoonte af te leren, maar het is niet onmogelijk. Een bezoek aan een dierengedragstherapeut of lokale trainer kan helpen.

Dus is het de moeite waard?

Het korte antwoord is ja, het is de moeite waard om een oudere pup te adopteren. Het adopteren van een oudere hond kan levensveranderend en bevredigend zijn. Oude honden zijn prachtige en dankbare huisdieren als geen ander.

 

Helaas is er een hoog euthanasie percentage voor senior pups, omdat ze meestal over het hoofd worden gezien wanneer een familie wil adopteren in een asiel. Overwegen om een senior hond te adopteren kan een geweldige beslissing zijn, en je zou ook letterlijk een leven kunnen redden.

 

Je zult zeker veel liefde en toewijding voelen als je een senior hond adopteert. Het zijn betrouwbare honden die gewoon een liefdevol thuis nodig hebben. En ja, hun tijd op aarde is misschien niet zo lang als je wilt dat het is, maar het leven is kort voor ons allemaal. Deze oudere pups zullen ons er zeker aan herinneren om het beste te maken van onze tijd hier.

 

Wat denk je over het adopteren van een senior hond? Overweeg je om een lieve senior mee naar huis te nemen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!