3 dingen die de persoonlijkheid van je hond kunnen veranderen

Mensen ervaren alledaagse situaties die hun leven vormgeven. Grote levensgebeurtenissen en kleine gewoonten hebben allemaal invloed op de persoonlijkheid van mensen. Blijkbaar gebeurt hetzelfde met honden.

Als u denkt dat uw hond altijd lui, extravert of vriendelijk is geweest sinds u hem voor het eerst kreeg, kunnen die persoonlijkheidskenmerken veranderen als ze ouder worden.

Bevindingen van onderzoekers van de Michigan State University toonden aan dat honden zelfs bij hun schijnbaar alledaagse routines verandering kunnen ervaren door interacties en reacties op situaties.

Belangrijker nog, onderzoek suggereert dat eigenaren en hun honden de neiging hebben om vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken te hebben.

“Wanneer mensen grote veranderingen in hun leven doormaken, kunnen hun persoonlijkheidskenmerken veranderen,” zei William Chopnik in een verklaring. “We hebben ontdekt dat dit ook gebeurt bij honden, en in verrassend grote mate.”

Drie aspecten die de persoonlijkheid van honden veranderen

Beschouwd als een van de grootste studies ooit om persoonlijkheidsveranderingen bij honden te onderzoeken, het onderzoek peilde eigenaren van meer dan 1.600 hondjes. Onderzoekers verzamelden honden van 50 verschillende rassen. Sommigen van hen waren slechts een paar weken oud, terwijl anderen tot 15 jaar oud waren voor een volledig leeftijdsbereik.

 

Uit de bevindingen blijkt dat de persoonlijkheid van honden vooral door drie aspecten wordt beïnvloed. Dit zijn leeftijd, veranderingen in de persoonlijkheid van de menselijke eigenaar, en de kwaliteit van de relatie van de hond met de mens.

 

Deze studie helpt bij het verklaren van sommige veranderingen in persoonlijkheidskenmerken die honden doormaken, zoals de trainbaarheid van oudere honden ten opzichte van jongere honden die net de leeftijd voor gehoorzaamheidstraining hebben bereikt. Het lichaam en de hersenen veranderen naarmate honden ouder worden, dus is het logisch dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken dat ook doen. Uit de studie bleek dat de optimale trainbare leeftijd voor de meeste honden rond de zes jaar ligt.

Honden hebben ook de neiging om de persoonlijkheid van hun eigenaar te weerspiegelen. Dus een extraverte eigenaar, bijvoorbeeld, heeft de neiging om socialer te zijn, en hun hond volgt dat spoor. Als een eigenaar om wat voor reden dan ook minder uitgaand of sociaal wordt, kan zijn hond soortgelijke persoonlijkheidsveranderingen vertonen.

 

Ook de kwaliteit van de relatie tussen mens en hond heeft een sterk effect op de persoonlijkheid van de hond. Een mishandelende of verwaarlozende relatie tussen eigenaar en hond, bijvoorbeeld, kan leiden tot meer agressie, bijten, en zelfs chronische ziekte.

 

Sommige persoonlijkheidskenmerken hebben echter de neiging hetzelfde te blijven. Angst en angst neigingen, bijvoorbeeld, veranderen zelden volgens het onderzoek. Dit bevestigt andere informele studies die gegeneraliseerde angst bij honden hebben onderzocht.

Honden kunnen al een persoonlijkheid hebben, afhankelijk van het ras

De persoonlijkheid van honden is ingewikkeld. Om te beginnen heeft elk ras al specifieke neigingen en kenmerken. Een studie van de Universiteit van Arizona ontdekte dat sommige aspecten van de persoonlijkheid van honden in hun DNA zitten.

 

“Onze bevindingen suggereren dat er zeker genetische invloeden zijn op het gedrag van honden, en hondeneigenaren werken nooit met een ‘blanco lei'”, zegt onderzoekscoauteur Evan MacLean tegen Inverse.

 

Dit toont aan dat je hond al heel bijzonder is bij het begin.

 

Dat gezegd hebbende, levensgebeurtenissen en routine gewoonten vormen ook de persoonlijkheid van je hond. Alles wat je met ze doet heeft een impact.

 

Het is niet omdat uw hond van een bepaald ras is, dat hij ook op een bepaalde manier zal opgroeien. Natuur en opvoeding hebben beide invloed, dus zorg ervoor dat u uw hond voldoende opvoeding geeft.

 

Bent u het eens met deze bevindingen? Heeft u gemerkt dat de persoonlijkheid van uw hond op een of andere manier is veranderd? Laat het ons weten in de reacties hieronder!